06 1499 5615 ferenc@brytelyte.nl
FAQ
Misschien roept mijn werkwijze wat vragen op.
Ik doe mijn best deze zoveel mogelijk te verduidelijken.
Waarom leg je de nadruk zoveel op resultaat?

Werken op alleen urenbasis – op de manier waarop dit bij sommige adviesbureaus gebruikelijk is – soms enorme nadelen heeft. Een adviseur die werkt op urenbasis heeft namelijk altijd een motief om kalm aan te doen. Hij wil nu eenmaal graag meer uren schrijven, logisch. Een opdrachtgever die betaalt op urenbasis heeft altijd een motief om zaken in te korten. Ook logisch, want die wil minder uren betalen. 

Dit leidt tot tegengestelde impulsen en ik geloof niet dat dit het eindresultaat ten goede komt. Ook komen er vaak zoveel werkzaamheden ‘bij’ dat het oorspronkelijke doel ondersneeuwt. Zodra onze belangen beter met elkaar in overeenstemming zijn gaat het stromen en kunnen we samen veel meer bereiken. Het vertrouwen is groter, de focus op doelstellingen wordt intenser. Het wordt een echte samenwerking. 

Wat doe ik tijdens het project? En wat doet de opdrachtgever?

In een paar woorden: ik coördineer de ontwikkeling van de activiteiten die nodig zijn om onze doelstelling te halen. Let op: hier staat niet per sé “ik coördineer de activiteiten” maar “de ontwikkeling van….”. Uiteindelijk is het doel altijd dat je de kennis in je organisatie krijgt om zelfstandig verder te gaan. Anders zou je eeuwig van mij afhankelijk zijn, en dat is niet de bedoeling.

Ja maar, hoe gaat het dan verder?

Door samen met jou af te stemmen waar je nu staat en waar je heen wil krijgen we al veel inzichtelijk. Wat daar aan verbeteringen voor nodig is, bijvoorbeeld. Die verbeteringen voer ik door en begeleid ik. Het nieuwe proces wordt geborgd door kennisoverdracht. Ik vertel je organisatie alles. Alle tips en tricks, je kunt het zien als een langgerekte, rustige, overdracht van kennis, aangepast op het tempo van de organisatie.

Ik help analyseren en injecteer kennis en kunde. Ik train mensen en coach ze. Demonstreer hoe dingen werken. En interpreteer met jou de resultaten, waarna we de koers eventueel weer aanpassen. Doordat we met elkaar hebben afgesproken dat we niet gaan overhaasten, hebben we ook de tijd om de koers precies zó aan te passen dat het past bij je bestuur.

Verdien je zelf ook aan werk dat door anderen wordt uitgevoerd?

Nee. Punt. Absoluut niet.

Ik wil per se onafhankelijk blijven in mijn advies en beoordeel leveranciers en producties zuiver op basis van prijs/kwaliteit. Ik wil net zo kritisch kunnen zijn als jij, zo niet kritischer. De offertes en facturen voor extern werk gaan ook direct naar jouw organisatie. Ik lees wél met je mee of het klopt wat er verteld en geboden wordt.

Werk je alleen met je eigen netwerk?

Niet per sé. Ik leer graag nieuwe specialisten kennen, dat past bij de 21e eeuw. Iedereen doet de dingen anders en vaak hebben mensen andere ideeën en talenten waar ik ook weer veel aan kan hebben. Dus als huidige leveranciers of adviesbureaus de juiste prijs/kwaliteit-verhouding – zie vorige vraag – bieden, dan is het goed om dat te houden. Als uit de analyse blijkt dat de doelstelling niet gehaald dreigt te worden, dan gaan we kijken hoe we het wél voor elkaar krijgen.

Welke middelen zet je het liefst in tijdens je projecten?

Vaak is de wens om een bepaald middel in te zetten aanleiding om met mij aan tafel te gaan. Als dit een goed gebruik is van het instrument dan staat niets ons in de weg om het te gebruiken. Uiteindelijk halen we succes uit de inzet van een mix van middelen. Zelf wil ik liever het middel niet belangrijker maken dan het doel dat we willen bereiken. Met andere woorden: ik heb weinig of geen voorkeuren. Natuurlijk weet ik ook vooraf ook niet alles van elk middel, maar ik het meeste is wel eens op mijn pad geweest. Of ik kan slimme vragen stellen in mijn netwerk. En blijkt dat er iets speciaals nodig is om ons doel te bereiken? Prima, daar huren we dan een specialist voor in.

We hebben zo weinig tijd om met al dat nieuws om te gaan...

Het klinkt streng, maar dan wordt het moeilijk om een goed project te doen. Een bepaald minimum aan tijd, maar vooral aan inzet en betrokkenheid is nodig voor een positief resultaat. Persoonlijk ben ik van mening dat elk bestuur één primaire taak heeft: continu verbeteren van onderwijs en alles wat daarbij hoort. En dat dit een integraal onderdeel is van het zijn van een onderwijsinstelling. Ik help je met de ontwikkeling ervan en samen met het team doen we dan de uitvoering. Zodat ze na afloop van mijn inzet de kar zelf kunnen trekken.

Leren mijn mensen dus zelf ook wat?

Dat is absoluut de bedoeling. Ik heb zelf een hekel aan adviesclubs die het halve verhaal vertellen en je afhankelijk houden van hun inzet. Indien je na de afgesproken tijd zo ver bent dat je mij niet meer nodig hebt dan beschouw ik het project als geslaagd. Ik garandeer je dat ik geen snipper informatie of kennis achterhoud. Ik draag over wat er over te dragen valt. Let wel: dat betekent tevens dat jij dit van me overneemt 🙂